Wandelschoenen met natuurlijke ventilatie

Trezeta maakt nieuwe berg- en wandelschoenen met natuurlijke ventilatie. Ze beloven droge voeten van binnen en van buiten. Dat willen we wel uitproberen. We trekken er op uit naar het natste gedeelte van BelgiŽ: De Hoge Venen. En de weergoden zijn ons gunstig gezind: het regent. Lees het testverslag ....
Trezeta wandelschoenen

Wat is de ideale schoen om in Nederland te wandelen?

Steeds vaker lopen wandelaars in Nederland op grote bergschoenen. Ze lopen door de duinen alsof ze de Mount Everest beklimmen. Is dat wel nodig?

Lekkere wandelschoenen

Waar moeten wandelschoenen aan voldoen om er in Nederland lekker en lang op te kunnen lopen? De ene wandelaar wil beslist geen natte voeten krijgen; een ander heeft gauw last van blaren of wil steun aan de enkels. Wandelschoenen worden vaak ingedeeld in vier categorieŽn, waarbij de laagste categorie (lage of halfhoge wandelschoenen) prima geschikt is voor een dagwandeling in Nederland.

Natte voeten

Volledig afgesloten schoenen houden regenwater wel buiten, maar transpiratievocht kan niet naar buiten. Leren schoenen ademen, maar sluiten niet volledig af. Als leren schoenen goed ingevet worden, blijven ze redelijk waterafstotend.

Blaren

Blaren onstaan door een schurende beweging van de voet tegen de binnenkant van de schoen of een plooi in de sok. Je krijgt eerder blaren als de voet vochtig is. Om het transpiratievocht af te voeren wordt in een aantal schoenen een ademende stof zoals Goretex of Sympatex toegepast. Deze schoenen zijn minder luchtig en meer geschikt voor koude en natte omstandigheden. Na verloop van tijd gaat de ademende werking achteruit.

Lage of hoge schoenen

Lage schoenen voldoen goed om in het vlakke Nederland te lopen. Ze geven minder steun aan de enkels dan hoge schoenen, maar zijn lichter. Als je met bepakking loopt zijn hogere schoenen aan te raden. Hardloopschoenen zijn erg soepel. Ze bieden weinig steun en zijn daardoor niet zo geschikt om mee te wandelen.

Wat is jouw favoriete wandelschoen?

Goede schoenen zijn belangrijk voor lang wandelplezier. We hebben hier een aantal kenmerken van wandelschoenen genoemd. Wat is jouw ervaring met wandelschoenen voor een dagwandeling tussen de 5 en 25 kilometer? Waarop loop jij het prettigst in Nederland (of Vlaanderen voor de Vlaamse bezoekers)? We vernemen graag jouw mening, zodat andere wandelaars er hun voordeel mee kunnen doen.

Links

Hoe onderhoud u uw schoen?

Een schoenmaker beschrijft het onderhoud van Gore-tex-, nubuck-schoenen, leren- en kunststofvoering.

Tips bij de aanschaf van wandelschoenen

Schoenen vormen letterlijk en figuurlijk de basis van je loopplezier. Slechte schoenen zijn niet alleen ongemakkelijk, ze kunnen ook een slechte uitwerking hebben op je gewrichten. Het is daarom van essentieel belang dat je tijd noch geld bespaart als het gaat om de aanschaf van schoenen. Deze pagina geeft je meer informatie over alles wat er komt kijken bij de aanschaf van een goed paar wandelschoenen.

Wandelschoenen en andere materialen

In dit stukje zal ik wat schrijven waar je op moet letten als je echt van wandelen je sport wilt maken. Goede wandelschoenen zijn ťťn van de belangrijkste dingen, maar ook het dragen van goed zittende kleding, je voeten goed wegzetten en voldoende eten en drinken tijdens de tochten zijn belangrijk.
Ga naar de welkompagina
aanmelden nieuwsbrief