Teken

teken

Tekenradar

Op de tekenradar vind je een tiendaagse verwachting van de tekenactiviteit voor Nederland. Op de website vind je ook informatie over verspreiding van de Lyme-ziekteverwekker en kun je melding doen van een tekenbeet. Tekenradar is een platform dat helpt bij het in kaart brengen van tekenbeten en de verspreiding van teken en de ziekte van Lyme. Door het melden van tekenbeten kan er beter inzicht worden verkregen in de risicogebieden en mogelijke besmettingen. Ga naar tekenradar.nl om een tekenbeet te melden en bij te dragen aan de verzameling van waardevolle gegevens.

Een teek? Pak 'm beet!

Let op een tekenbeet. Een tekenbeet is meestal ongevaarlijk, maar kán leiden tot de ziekte van Lyme. Teken komen in heel Nederland voor. Contoleer daarom na ieder verblijf in de natuur, uzelf en eventueel een ander op teken.

Teken zijn zo klein als een speldenkop:1 tot 3 mm. Ze lijken op spinnetjes en leven van het bloed van mensen en dieren. Een tekenbeet is meestal onschuldig. Maar een deel van de teken in Nederland draagt een bacterie bij zich (de Borreliabacterie) die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Als een besmette teek langer dan 24 uur op de huid vast zit, kan de bacterie worden overgebracht. Daarom is snel verwijderen belangrijk. De kans dat iemand ziek wordt na een tekenbeet, is minder dan 5%. Maar de ziekte van Lyme kan zonder behandeling voor ernstige en soms blijvende klachten zorgen.

De meeste mensen lopen een tekenbeet op in de periode van maart tot en met oktober maar teken komen het hele jaar voor. Ze leven in hoog gras en struikgewas van bossen, duinen, weilanden, heidegebieden, tuinen en parken, overal in Nederland. Uit landelijk onderzoek van het RIVM is gebleken dat het aantal tekenbeten in heel Nederland de laatste jaren is toegenomen. Huisartsen hebben in 2005 bij circa 17.000 mensen in Nederland de ziektevan Lyme vastgesteld. In 2001 waren het er 12.000. Het RIVM zet het onderzoek naar teken en de ziekte van Lyme voort.

Goed controleren

Een tekenbeet voel je meestal niet. Bovendien zijn teken erg klein en ze nestelen zich vaak op warme, vochtige plekken waar ze niet zo snel opvallen. De liezen, oksels en knieholtes bijvoorbeeld. Bij kinderen kruipen ze ook vaak achter de oren, op het hoofd of net achter de haargrens. Bekijk die plekken dus goed. Als u op de paden blijft en contact met struiken en lang gras vermijdt, verkleint u de kans op een tekenbeet.Ook het dragen van kleding die de huid bedekt is zinvol. Afgezien van deze maatregelen adviseert de GGD om altijd even op tekenbeten te controleren naeen uitstapje in de natuur.

Een teek? Pak ?m beet!

Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kán u ziek maken als de teek langer dan 24 uur op uw huid zit. Geef de teek dus geen kans. Een tekencontrole na een uitstapje in de natuur is een kleine moeite. Heeft een teek u toch te pakken, dan kunt u hem eenvoudig zelf verwijderen.

Verwijderen

Een gevonden teek moet u binnen 24 uur verwijderen. Dat doet u zo:
  • Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast met een puntig of speciaal tekenpincet. Pas op dat u de teek niet plat drukt.
  • Trek de teek langzaam uit de huid.
  • Ontsmet het wondje met alcohol of jodium.
  • Noteer de datum, dat is handig als er later toch klachten ontstaan.
  • Let tot 3 maanden na de beet op of er ziekteverschijnselen zijn.

Herkennen

Na het verwijderen van een teek verschijnt er vaak een rood vlekje op de huid. Dat is normaal en gaat meestal vanzelf weer weg. Als er een rode ring op de huid verschijnt die groter wordt dan 5 centimeter, kan dat op de ziekte van Lyme wijzen. Ga dan naar de huisarts. Ook is het verstandig naar de huisarts te gaan als u na een tekenbeet geen kring gezien heeft, maar er treden griepachtige verschijnselen op. Geef uw huisarts dan de datum van de tekenbeet door. De ziekte van Lyme is goed te behandelen met een antibioticum kuur.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de GGD in uw regio. U kunt ook kijken op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu: www.rivm.nl/infectieziekten
bron: persbericht RIVM, april 2007

In de folder over teken staat informatie over teken, verschijnselen waaraan herkend kan worden of men een infectie heeft en preventieve maatregelen die men kan nemen, Dit is één van de vijf folders van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap met informatie over vijf rustverstoorders in de natuur.

Deel deze pagina

facebook twitter pinterest instagram

Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info