Streek GR Vlaamse Ardennen

Vlaamse Ardennen

Lengte: 141 km

Streek-GR Vlaamse Ardennen is ideaal wandelgebied om de geur en kleur van de lentebloeiers op te snuiven. In de beukenbossen bloeien, geuren en kleuren dan achtereenvolgens tapijten van bosanemonen, hyacinten en daslook.

Ga op pad langs de Streek-GR Vlaamse Ardennen en ontdek een omgeving die tot de verbeelding spreekt. Op de Koppenberg, de Oude Kwaremont of de Muur. ruik je de massagegeur van de renners. Mysterieuse dorpjes zoals Maarke-Kerkem, Zegelsem en Smeerebbe worden afgewisseld met prachtig bewaarde natuurdomeinen en loofbossen. Liefhebbers van een snuifje folklore komen aan hun trekken in Mater, Horebeke of Elst, terwijl steden als Oudenaarde, Ronse en Geraardsbergen hun rijke geschiedenis in al hun pracht laten aanschouwen.

174 km + 6 dagstappers + suggesties voor dagtochten

De streek-GR Vlaamse Ardennen start op de Grote Markt in Oudenaarde en volgt de GR 129 tot in Leupegem. Vandaar trekt het pad langs rustige wegjes met mooie uitzichten naar de befaamde Koppenberg, de fameuze spelbreker uit de Ronde van Vlaanderen, die daadwerkelijk van aan de voet tot aan de top wordt beklommen. Via het al even mooie Koppenbergbos trekken we naar Nukerke, waarvan de kerk de hele streek domineert. Door het zeer heuvelige Kabernol gaat het verder naar Zulzeke, vanwaar we naar Kwaremont trekken op het parcours van de Dagstapper. We volgen dat parcours verder naar het Kluisbos, waar aan de wandelboom de GR 5A en de GR 122 onze leidraad worden. Vanaf hier lopen de GR 5A en de streek-GR Vlaamse Ardennen samen naar Ronse. In het Muziekbos komt daar nog een tijdje de GR 129 bij. Onze streek-GR blijft verder de GR 5A (samen met de GR 122) volgen tot in D’Hoppe. Hier gaat de GR 122 zijn eigen gang, terwijl de andere twee samen naar Geraardsbergen trekken. We proeven eerst een lekkere mattentaart en trekken dan via de wit-rode tekens naar boven op de Muur, waar we bij mooi weer een prachtig panorama krijgen. Daarna komt de Bosberg er al aan. Vervolgens dalen we af in de Dendervallei. Aan de brug en de wandelboom in Zandbergen gaat de GR 512 weg naar Diest, maar onze streek-GR blijft de GR 5A volgen tot aan de kerk in Voorde. Daar laten we de GR 5A los en krijgen we opnieuw een eigen bedding voor de Vlaamse-Ardennen-route. Smeerebbe en Sint-Antelinks zijn rustig heuvelende dorpen. In Sint-Antelinks trekken we langs mooie paden door het Duivenbos, daarna richten we ons op de watertoren van Sint-Lievens-Esse, maar het bier van de kleine brouwerij Van Den Bossche smaakt ook lekker. In Erwetegem en in Sint-Maria-Oudenhove trekken we door kleine, mooie natuurreservaten. Aan het kasteel van Lilare voegt het Vlaamse-Ardennenpad zich bij de GR 122 en laat die weer los aan café de “Zavelput” in Sint-Goriks-Oudenhove. We dalen nu af naar de Zwalm en bereiken Rozebeke en Michelbeke, om vervolgens het geutelingendorp Elst te bereiken. In Zegelsem zien we de beeltenis van Herman Teirlinck en wat verder zijn we volop in het mooie natuurreservaat “het Burreken”. Nu is Schorisse, het geboortedorp van Omer Wattez, niet ver meer af. Via het bos Terrijst en de berg Tenhoute trekken we naar Kerkem en naar de top van de Bossenaarheuvel, om daarna af te dalen naar Maarke-Kerkem. Vanaf hier begint een prachtig stuk: de Varent op, een stukje Boigneberg naar beneden, voorbij aan de Sint-Vincentiuskapel, een stukje Kapelleberg, de Eikenberg en afdalen tot aan de Ladeuzemolen. We sluiten hier aan op de GR 129 en bereiken de kapelletjes van de Ommegang van Kerselare. Het gaat nu naar beneden en we komen in Leupegem, waar we via de GR 129 weer in Oudenaarde komen.

Lees meer ...

Reacties
Geef reactie

Nog geen reacties aanwezig

Links
Nog geen links aanwezig
Ga naar de welkompagina
aanmelden nieuwsbrief