Literaire wandelkaart in de boekenweek

Geplaatst: 09-03-2018
Exclusief cadeau van de bibliotheek:Vraag ernaar in de Boekenweek van 10 t/m 18 maart 2018*

De bibliotheek heeft dit jaar een exclusief en uniek cadeau voor leden: de Literaire Landkaart. Op deze uitvouwbare kaart is ons land prachtig vormgegeven in tekst. De twaalf provincies zijn opgetekend uit boekfragmenten die een natuurlandschap omschrijven. Een pareltje voor aan de muur of onderweg in de natuur. Op de achterzijde vind je de omslagen van de gekozen boeken. Per boek staat er een toelichting van de bibliotheekmedewerker die het fragment over zijn/haar provincie koos.

En natuurlijk kunnen al deze literaire plekken bezocht worden; elk fragment verwijst naar een mooie, bijbehorende wandeling

*Alleen verkrijgbaar bij deelnemende bibliotheken. Informeer bij uw bibliotheek. Op=op.

Wandelvrouw helpt wandeltripjes plannen

Geplaatst: 02-01-2018
"Wil je heerlijk ergens gaan wandelen maar vind je het zoeken en plannen ook zo'n gedoe? Laat je inspireren en de weg wijzen op de vernieuwde wandelvrouw website."

Zoek je een leuk overnachtingsadresje voor je weekendje wandelen in binnen- en buitenland? Kijk dan eens op de vernieuwde website Wandelvrouw.nl.

Bregje Schipper, de maker van het blog Wandelvrouw vertelt: "Ik kreeg zo vaak de vraag waar ik dan overnacht had tijdens mijn wandelreis, of welke tips ik had voor een leuk wandeluitje met overnachting, dat ik besloot om daar ruimte voor vrij te maken op mijn website. Het is tenslotte mijn absolute passie om iedereen te laten zien hoe leuk en gezond wandelen kan zijn en waar de mooiste routes en de meest speciale wandelplekjes te vinden zijn."

Nijmeegse Vierdaagse voorbereidingstips

Geplaatst: 08-06-2017
De 101e Nijmeegse Vierdaagse nadert met rasse schreden. Op dinsdag 18 juli 2017 beginnen weer tienduizenden wandelaars aan deze wandeltocht. 'Maar om dat te kunnen doen, is een goede voorbereiding essentieel', aldus Bram Janssen, coördinator Wandeltrainersopleidingen bij KWBN. Hij geeft graag praktische tips voor het laatste deel van de voorbereiding.

* Controleer je bepakking.
* Neem twee paar sokken en schoenen mee.
* Oefen eens in de regen.
* Neem eens een heuveltraject.
* Bepaal een rusttactiek.

fotograaf: Sharon Willems

Wandelen in de voetsporen van Maarten Luther

Geplaatst: 25-01-2017
2017 is landen uitgeroepen tot Lutherjaar ter herdenking van 500 jaar Reformatie. In Duitsland is hiervoor 1000 km aan wandelpaden geopend onder de noemer Lutherweg. Hier kun je wandelen of pelgrimeren in de voetstappen van Maarten Luther.

Thüringer Wald Wandel- en Fietsvakanties - een bedrijf van twee Nederlanders die in
Thüringen wonen - heeft vanaf 2017 twee Luther wandelreizen als nieuw arrangement. Beide starten in Eisenach dat zowel Lutherstad als Bachstad genoemd wordt. Dit zijn individuele cultuur-wandelreizen van hotel naar hotel, waarbij uw bagage voor u vervoerd wordt.Nieuw: Dommelpad

Geplaatst: 15-07-2016
Ruim 120 kilometer fietsen en wandelen langs de Dommel. Van de bron in Peer (BE) tot de uitmonding in 's-Hertogenbosch (NL). De Dommel is een rivier die ontspringt op de Donderslagse Heide ten zuiden van het Belgische Peer. Waar de Dommel begint als klein stroompje, verandert zij langzaam in een klein meanderend beekje tot een flinke rivier vlak bij het eindpunt. In totaal is de Dommel 120 kilometer lang. Hiervan stroomt ongeveer 35 kilometer over Belgisch grondgebied en de overige 85 kilometer stroomt over Nederlands grondgebied.

Het 'Dommelpad' bestaat uit twee afzonderlijke routes: een fiets- en een wandelroute, die langs en nabij de rivier de Dommel lopen. Deze routes starten bij de oorsprong in België en eindigen bij de uitmonding in 's-Hertogenbosch. Hier mondt de Dommel, samen met de Aa, uit in de Dieze. Uiteraard kan de route ook in tegengestelde richting gewandeld of gefietst worden.

De ontwikkelde brochure bevat, naast de wandel- en de fietsroute, informatie over het gebied rondom de Dommel, omliggende natuurgebieden, nabijgelegen bezienswaardigheden en afstaptips. De brochure is verkrijgbaar bij VVV vestigingen in Het Groene Woud voor %u20AC5,95.

Geocache-wedstrijd

Geplaatst: 07-06-2016
Dit jaar bestaat het netwerk van Trekkershutten dertig jaar. Om dit te vieren kun je in de maanden juni tot en met september meedoen met een geocache-wedstrijd. De winnaar wint een gratis overnachting in een Trekkershut naar keuze.

Schatzoeken
Met het geocachen, een moderne vorm van schatzoeken, wil De Groene Koepel de diversiteit van de Trekkershuttenlocaties laten zien. Trekkershutten staan op verschillende type locaties, van rustige natuurcampings tot moderne jachthavens en vakantieparken met vele voorzieningen. In totaal zijn er circa 250 locaties in de Benelux met een of meer Trekkershutten.


Op zo'n vijftig Trekkershuttenlocaties is tot en met september een cache te vinden met behulp van gps-coördinaten. Vinders maken ter plaatse een selfie met de schat en zetten deze op facebook of twitter met de hashtag #Trekkershutten. Begin oktober wordt uit deze inzendingen een winnaar geloot.

Alle Trekkershutten op overzichtskaart

Geplaatst: 22-01-2016
De nieuwe Trekkershuttenkaart is uit. Deze vernieuwde uitgave geeft een overzicht van alle Trekkershuttenlocaties in de Benelux per 1 januari 2016. De kaart is handig om mee te nemen, zodat onderweg altijd een Trekkershut is te vinden. De overzichtskaart is te koop op de website www.trekkershutten.nl en in diverse reisboekwinkels.

Een Trekkershut is ideaal voor een fiets- of wandelvakantie of een weekendje weg. Iedere Trekkershut is per nacht te huur en eenvoudig ingericht. Naast de welbekende oorspronkelijke Trekkershutten komen er steeds meer bijzondere hutten in het netwerk. Er staan zo'n 750 Trekkershutten in de Benelux op bijna 250 diverse terreinen

Kribkeswandeltochten

Geplaatst: 02-12-2015
Van 29 november tot 3 januari 2015 zijn tijdens de Advent- en Kersttijd 10 schitterende korte en lange wandelroutes uitgezet. De wandelingen lopen langs fraaie Kribkes, wegkruisen en kapelletjes. De wandelingen gaan door 6 Heuvelland-dorpen en 6 dorpen in De Voerstreek in België.

De op zich staande, wandelingen zijn door knooppunten met elkaar verbonden. Hierdoor kunt u de wandeling zo lang maken als u zelf wilt.

Kampvuur op Nederlandse kampeerterreinen

Geplaatst: 24-07-2015
Een vuurtje maken is onlosmakelijk verbonden met kamperen. Maar waar mag dit in Nederland? Stichting De Groene Koepel, te gast in de natuur heeft een lijst samengesteld met Natuurkampeerterreinen waar en op welke manier een kampvuur mag worden gemaakt.

'Het stoken van een vuurtje maakt vaak van alles in ons los', zegt Marieken Nieuwdorp, directeur van stichting De Groene Koepel, te gast in de natuur. 'We kunnen urenlang in de vlammen staren, liefst met een kopje koffie of een glaasje wijn erbij. Samen broodjes bakken, worstjes braden en marshmallows smelten boven het vuur zijn favoriet op een Natuurkampeerterrein. Ook het bereiden van complete maaltijden boven het vuur kom je steeds vaker tegen.'

Op sommige Natuurkampeerterreinen zijn centrale kampvuurplekken aanwezig, al dan niet in een overdekte vuurhut. Op andere terreinen kunnen kampeerders met een vuurschaal of vuurpot van het kampeerterrein een privé-vuurtje maken bij de tent. Ook zijn er diverse mogelijkheden voor barbecueën. Op de website van de Natuurkampeerterreinen staat een lijst met welke mogelijkheden er zijn per terrein.

Foto: İStudio Chevalking

Nieuwe wandelkaarten ANWB

Geplaatst: 15-07-2015
Nieuw van de ANWB: een serie topokaarten, schaal 1:25.000 van zes populaire wandelgebieden in Nederland. Het gaat om Duingebied Callantsoog -Wijk aan Zee, Duingebied IJmuiden - Scheveningen, Gooi- en Vechtstreek, Loonse en Drunense Duinen, Sallandse Heuvelrug en de Veluwe.

Op de gedetailleerde kaarten zijn de wandelpaden extra duidelijk aangegeven. Daarnaast staat op de kaarten ook informatie over de omgeving, zoals de dieren die er voorkomen, bezienswaardigheden en het soort landschap. Prijs: 9,95 euro per kaart. Je kunt de wandelkaarten direct bestellen in de webwinkel van Wandelzoekpagina.


Laatste nieuws toegevoegd:  09-03-2018
Ga naar de welkompagina
aanmelden nieuwsbrief