Zeven GPS-ontvangers getest

Garmin GPS 60

Een GPS vertelt u waar je bent, wijst je de weg en je kunt zelf thuis een wandel- of fietsroute op de kaart of op Google Earth bekijken. Toeractief testte zeven modellen, tussen Ä 99 en Ä 529.

De test bevat zowel tips voor de beginner als voor de de fanatieke GPS-er.

bron: GPS-test Toeractief

GPS voor dummies

Garmin GPS eTrex

Dit verhaal geeft op duidelijke en eenvoudige wijze antwoord op vragen als:
 • Hoe werkt een gps?
 • Werkt een gps altijd?
 • Welke gps koop je?

 • bron: GPS voor dummies, Op Pad

  Aanschaf van een GPS

  Na het dwalen met de gehuurde GPS-ontvanger zie ik uit naar de volgende GPS-wandeling. Ik wil een GPS aanschaffen, surf wat op internet, blader door een folder en loop twee winkels binnen. Ik schrik van het assortiment. Om jou niet af te schrikken hierbij mijn ervaringen en tips voor aanschaf van een GPS-ontvanger.

  Wat kopen
  Stel je eerst de vraag wat je ermee wilt. Wil je er alleen mee wandelen en houd je niet van teveel knopjes dan kun je met een eenvoudige GPS-ontvanger toe die slechts een pijl weergeeft voor de richting waarin je moet lopen.

  Maar je kunt (en wilt misschien) veel meer met een GPS: zelf tracks uitzetten, gebruiken als kompas of hoogtemeter, afstand en snelheid bepalen, kaarten in de ontvanger of zelfs topografische kaarten van BelgiŽ (zijn er nu al) of Nederland. Of je wilt de GPS-ontvanger ook gebruiken in de auto, op de fiets of op de motor. Dan kom je bij de geavanceerde modellen uit.

  eTrex    
  eTrex

  GPS 60
  GPS 60C

  Waar let je op

  Waterdicht je bent het vast niet van plan maar in de regen wil je het apparaat ook kunnen gebruiken.
  Kleurenweergave zeker bij gebruik van topografische kaarten aan te raden zodat je het verschil ziet tussen een weg en een waterstroompje.
  Helderheid kun je het scherm goed aflezen ook als de schemering al opkomt en je nog niet thuis bent.
  Bediening ligt het apparaat lekker in de hand en kun je de knoppen goed bedienen (ook zonder veel ervaring met een mobieltje).
  Computerconnectie als je tracks en waypoint van internet wilt ophalen heb je een verbinding nodig met de computer. Ook voor het ophalen van kaarten is dit van belang.
  Hoeveelheid geheugen hoeveel punten het apparaat kan opslaan is zeker van belang als je zelf tracks wilt uitzetten. Ook hier komen de kaarten weer kijen. Als je kaarten wilt lden heb je veel meer geheugen nodig.
  Ontvangst hoe gevoelig is het apparaat? Je wilt niet steeds in een bos of in de mist zonder ontvangst zitten.
  Batterijen hoe lang gaan ze mee? Gebruikt het apparaat battarijen (reserve makkelijk mee te nemen) of een accu?


  Waar kopen

  Als je precies weet wat je wilt hebben kun je op internet zoeken naar de goedkoopste. Wil je meer uitleg stap dan een buitensportzaak binnen.

  In de eerste zaak die ik binnenloop staat tussen de slaapzakken, schoenen en truien staat ook een vitrine met GPS-ontvangers. Een medewerker legt me aan de hand van een folder uit wat je met de verschillende modellen kunt. Hij vertelt ook welk apparaat het makkelijkst in de hand ligt maar ik verlaat de winkel zonder een apparaat in handen gehad te hebben.

  In de tweede buitensportzaak mag ik ze wel aanraken en dan blijkt het hand- en bedieningsgevoel toch heel belangrijk. De verkoper neemt de tijd en geeft zelfs advies om me nog eens uitgebreid te oriŽnteren op internet met de toevoeging dat je in een winkel toch meer service krijgt en geen verzendkosten hoeft te betalen.

  Kennis bij het personeel en het aanwezige assortiment zullen per buitensportzaak sterk verschillen. Het voordeel is dat buitensportzaken verspreid over heel Nederland en BelgiŽ te vinden zijn. Speciaalzaken voor GPS waar je zo binnen kunt stappen zijn veel schaarser.

  Hoeveel uitgeven

  Hierbij enkele voorbeelden om een indicatie te geven. Voor uitgebreide informatie kijk in onderstaande koopgidsen of lees het onderzoek uit Op Pad.

  Voorbeelden van eenvoudige toestellen


  Garmin Etrex, verschillende modellen vanaf 140 euro (prijspeil begin 2005)
  Garmin Geko, verschillende modellen vanaf 120 euro (prijspeil begin 2005)
  Magellan eXplorist 100, vanaf 130 euro (prijspeil begin 2005)

  Voorbeelden van uitgebreide toestellen (met o.a. kleur en meer geheugen voor kaartgebruik)

  Garmin eMap en eTrex, verschillende modellen vanaf 300 euro (prijspeil begin 2005)

  Garmin GPS, verschillende modellen vanaf 370 euro (prijspeil begin 2005)


  Stefan Horn, maart 2005


  Koopgidsen en tests

  GPS-test Toeractief
  GPS-koopgids van hiking-site.nl

  Adressen van winkels

  Voor adressen van verkooppunten zie pagina met buitensportzaken.

  GPSshop.nl


  Ga naar de welkompagina
  aanmelden nieuwsbrief