Uitleg over GPS


Wat is GPS-wandelen?

Zie je weleens wandelaars met zo’n apparaat lopen of heb je er wel eens van gehoord? Maar wat is precies GPS, wat kun je ermee en wat heb je ervoor nodig? Een uitleg voor de beginnende GPS-wandelaar.

Wat doet een GPS-ontvanger?

Een GPS-ontvanger ontvangt signalen van satellieten die om de aarde draaien en berekent daaruit het plek waar je bent.

Wat is GPS-wandelen?

Bij GPS-wandelen loop je geen beschreven of op een kaart ingetekende route maar loop je naar bepaalde punten, zgn. waypoints. Een GPS-apparaat helpt je bij het vinden van de punten. Als een GPS-ontvanger weet waar je naartoe wilt dan kan deze bepalen of je in de goede richting loopt. Vanaf internet kun je de waypoints van de wandeling ophalen. Deze kun je vanaf de computer direct in de GPS-ontvanger laden of overtikken. Zo weet het apparaat langs welke punten je wilt lopen en wijst je de weg.

Wat is een waypoint?

Waypoints zijn de punten waarlangs jouw GPS-route loopt en die opgeslagen zijn in de GPS-ontvanger. Je kunt ook zelf een waypoint van een bepaalde plek vastleggen bijvoorbeeld om terug te keren naar het beginpunt van de wandeling.

Bij het startpunt van je wandeling zet je de GPS aan. Je laat hem even naar satelieten zoeken en houdt de markeer-knop ingedrukt. Het toestel slaat dan jouw beginpunt als waypoint op. Zet het toestel vervolgens uit en ga lekker wandelen.

Wil je op enig moment terug naar het startpunt, dan zet je het toestel weer aan en de GPS wijst precies in welke richting je moet lopen om bij het beginpunt terug te keren en vertelt wat hemelsbreed de afstand tot dit beginpunt is.

Wat is een track?

Een andere manier om met de GPS te wandelen is de zogenaamde 'track', eigenlijk een broodkruimelspoor. Van tevoren laad je de waypoints van de wandeling. Tijdens het wandelen zie je op de display van de GPS een stippellijn van de te volgen route en lopen maar.

Om een track uit te zetten laat je tijdens de gehele wandeltocht de GPS-ontvanger aan staat en wordt deze gehele route automatisch vastgelegd als een track.

Een track is dus ook een route, alleen zijn de waypoints veel regelmatiger vastgelegd en daarom is een track veel preciezer.

Wat is geocaching?

Geocaching is een avontuurlijk spel voor GPS gebruikers. Een soort schatzoeken met een GPS-ontvanger.

Mensen verstoppen caches op bepaalde plekken in het veld en geven via internet de coördinaten van de schat door. Met de coördinaten en het GPS-apparaat kun je de schat proberen te zoeken. Dus niet meer je neus achterna maar achter de GPS-ontvanger aan. Een leuke mogelijkheid om een GPS-ontvanger te gebruiken.

De locatie is – met een zekere nauwkeurigheid - zo te vinden maar de cache is natuurlijk verstopt. De vinder van de cache schrijft iets in het logboek te schrijven, neemt iets uit de cache en laat daarvoor in de plaats iets achter. Zo blijft de cache interessant voor andere zoekers. Alleen al in Nederland liggen her en der honderden 'schatten' verborgen.

Hoe kom je aan GPS-wandelroutes?

De waypoints van GPS-wandelingen staan op internet. Op de Wandelzoekpagina kun je zoeken naar kant-en-klare GPS-wandelroutes. De waypoints kun je via de PC in de GPS-ontvanger zetten. Eenmaal geactiveerd brengt de GPS je dan naar het begin van de route en toont precies hoe je moet lopen.

Hoe kom je aan een GPS-ontvanger?

Als je het eens wilt uitproberen kun je een toestel huren. Hieronder vindt je adressen waar dit kan. Je kunt ook een GPS-ontvanger kopen. Ook informatie over verkoopadressen vind je onderaan deze pagina.

Soorten GPS-ontvangers

Voor wandelaars zijn er GPS-toestellen vanaf zo'n 150 euro. De allergoedkoopste zijn niet aan te raden, want die zijn niet aan te sluiten op de PC, een daarmee mis je veel leuke mogelijkheden. De allerduurste wandeltoestellen kunnen zelfs gebruikt worden als volwaardig navigatiesysteem voor in de auto.

De iets duurdere toestellen bevatten ook een kaart. Meestal zijn dit wegenkaarten, maar van Belgie en Duitsland zijn inmiddels ook voor GPS geschikte topografische kaarten beschikbaar. Met die toestellen kun je doen wat hierboven omschreven wordt, maar zie je jezelf bovendien 'over de kaart lopen'. Vooral bij een toestel met kleurenscherm is dat erg handig ter oriëntatie.

Bij toestellen met een kaart moet die kaart er overigens meestal wel los bij gekocht worden. Voordeel is dan wel dat je ook meteen beschikt over de nodige software (waarmee je zelfs achteraf precies kunt zien waar je gelopen hebt).

Nog weer iets duurdere toestellen kunnen zelfs een route voor je uitrekenen. Precies zoals je dat wellicht kent van een autonavigatiesysteem. Je voert een adres in (op huisnummer) en het toestel brengt je er naar toe. Desgewenst zelfs met gesproken navigatieaanwijzingen.

Tot slot kun je ook nog kiezen voor een GPS-toestel met sensors: een barometrische hoogtemeter en een digitaal kompas.

Gezien alle keuze-mogelijkheden is het aan te bevelen je voor aanschaf te laten adviseren door een gespecialiseerde winkel zoals GPS shop: Waypoint in het Twentse Notter (www.gps.nl).

Deel deze pagina

facebook twitter pinterest instagram

Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info